Na to, že některé akce vyžadují dress code, u nás nejsme příliš zvyklí. Možná i proto nám letos přišel rekordní počet dotazů na cosplesový dress code a co všechno si vlastně můžete na sebe vzít. Proto jsem nelenila a rozhodla se pro vás sepsat inspirativní článek, který snad všechny nejasnosti kolem dresscodu nejen osvětlí, ale možná vám dodá odvahu trochu zaexperimentovat ve výběru vašeho outfitu pro letošní Cosples.

Dress code, který na Cosplese vyžadujeme, je creative black tie. Black tie je nejformálnější dress code se kterým se v běžném životě můžete setkat (formálnější už je jen white tie, který vyžaduje frak, ale nebojte, pokud vás náhodou nepozvou na udílení Nobelovy ceny nebo se nevyskytnete v blízkosti britské královské rodiny, nemusíte si s ním lámat hlavu). Black tie pro pány zahrnuje smoking, bílou košili, černého motýlka a boty s uzavřeným šněrováním – tedy typu oxford. Pro dámy je black tie trochu uvolněnější – doporučeným oděvem je večerní róba (tedy dlouhé šaty) ale povoleny jsou i koktejlky, u nich je potřeba dbát na délku – doporučuje se délka minimálně ke kolenům. Tedy dnes tolik oblíbené šaty typu “tunel zakrývající sotva kalhotky” není zrovna to pravé ořechové. Dámy by měly mít uzavřené boty na jehlovém podpatku (v dnešní moderní době už jsou povoleny i sandálky). Pro starší dámy přichází pak v úvahu místo šatů i široké kalhoty a halenka. Kabelka, kterou dámy zvolí, by pak neměla mít dlouhý popruh ani řetízek, nýbrž by měla být malá a držena v ruce.

A teď, když jsem vás tak krásně vyděsila, dovolím si připomenout, že dress code, který vyžadujeme na Cosplese, není black tie ale creative black tie, a to je uvolněnější a hravější varianta formálního oděvu. Pokud účelem black tie je, aby nikdo výrazně nevyčníval z řady, účelem creative black tie je přesný opak. Je to příležitost pravidla porušit a ukázat svůj styl i osobnost. Ale která pravidla je přípustné porušit a která ne? Na to se spolu podíváme.

Pánové, kteří se rozhodnou přijít na Cosples bez cosplaye, mají pořád možnost zazářit. Samozřejmě nepředpokládám, že velká část z vás disponuje smokingem, ani já nejsem tak naivní (ale ach, byla by to krása). Pokud jste milovníky klasiky a odvázat se netoužíte, mám pro vás pořád pár tipů, které jsem okoukala z předchozích ročníků. Tip číslo jedna – tenisky k obleku nepatří! Zejména ne na ples. A to ani v neutrálních tónech. Na ples výhradně v lakýrkách. Pokud vás z nich bolí nohy a dřou paty, uvědomte si, že vaše partnerka balancuje na podpatcích a prostě to skousněte. Pokud lakýrky nevlastníte, doporučuju zainvestovat a ušetřit si těžké faux pas. (Pro více informací o společenské obuvi pro pány, mrkněte na film Kingsman Tajná služba.) Tip číslo dvě – kravata. Kravata se na ples nenosí. Protože jsme ale nastolili creative black tie, pokud na ní trváte, tak prosím, jistě to není tak výrazný přešlap jako tenisky. Pokud se ale chcete letos blýsknout – vyměňte kravatu za motýlka! A protože můžeme být kreativní, proč motýlka třeba nesladit s šaty vaší partnerky? Jednou za čas máte možnost se vyšňořit, využijte toho! Pokud jste muž, který ví, co dělá, a máte parádní, sexy padnoucí oblek, můžete zvolit tzv. air tie – tedy žádnou kravatu ani motýlek. V neposlední řadě, pánové – vaše dáma jistě strávila hodiny u kadeřníka, než jí na hlavě udělal ten komplikovaný drdol – takže i vy byste svojí kštici měli věnovat zvýšenou pozornost. A vousům. Svůj obličejový porost byste před takovou událostí měli zastřihnout, upravit nebo oholit. Pokud máte kratší vlasy, zvolte k jejich zkrocení třeba gel. Pokud máte dlouhé elfské kadeře, doporučím použít kondicionér a upravit je do pevného ohonu. Pokud si s úpravou vlasů nevíte rady, méně je někdy více, ovšem ples je skvělá příležitost s vzhledem zaexperimentovat. No a když už jsme u těch experimentů – v našem dress codu si odvážný může dovolit ledacos. Vyšívané sako? Proč ne! Místo klasických kalhot s lampasy koženkové kalhoty? Povoleno! (Jenom prosím vynechejte denimové kalhoty.) Černá košile s asymetrickým zapínáním? Jen do ní! Pokud se na to cítíte, můžete zkusit k outfitu přidat i klobouk. Normálně by byl vaší jedinou možností cylindr, ale jsme kreativní black tie, takže jedině snad kšiltovka je mimo mísu. Pro inspiraci zde několik sexy celebrit, abyste věděli, že formální móda nemusí být nudná.


(Že bílá se slonovou kostí nikdy nejdou k sobě? Wiz Khalifa v téhle kombinaci vypadá naprosto skvěle! Zdroj: Getty)


(Nechcete příliš experimentovat? Co alespoň vyměnit černé sako za rudé, jako můj oblíbený Spidey Andrew Garfield! Zdroj: Getty)

Jak jistě víte, Cosples je akce ušitá na míru právě vám, cosplayerům. Proto bychom vám výběr rádi omezili co nejméně. Povoleny jsou paruky, různé druhy make-upu (třeba i latexové masky), slavnostní vojenské uniformy, různé varianty obleků a pokud jste odvážní, můžete zkusit i sukni – zde stejně jako pro dámy platí, že by měla být až ke kolenům nebo delší. O co bych vás ale požádala, je, abyste brali zřetel je pohodlí vaše a ostatních hostí. Prosím neberte si ke svému cosplayi zbraně nebo prostorově výrazné propriety. Pokud máte plášť, prosím sundávejte ho před vstupem na parket, aby nedošlo k úrazu. Boty, ve kterých budete tančit, by parket pokud možno neměly poškodit. Zajímavý dotaz, který nám letos přišel byl, zda-li si může návštěvník vzít fursuit. Ano i takový cosplay je na plese povolen, je ale potřeba, aby fursuit byl oblečen tak, aby dodržoval dress code – čili v obleku nebo v dámských šatech alespoň délky po kolena. Nevhodné na ples jsou pouze cosplaye, které nejsou slavnostní. Tedy nemají oblek nebo třeba slavnostní vojenskou uniformu. Pokud tedy vaše oblíbená postava ve svém rodném uměleckém díle takový outfit nemá a vy ji i přesto chcete cosplayovat, popusťte uzdu svojí fantazii a popřemýšlejte, jaký asi oblek by si na společenskou akci vzala a zkuste takový outfit připravit v souladu s pravidly uvedenými v odstavci pro pány bez cosplaye. Vždy také můžete zabrousit na google a podívat se na fanarty, a pokud si nebudete jisti vhodností cosplay, vždy se nás můžete zeptat.


(Nemusíte se bát ani kombinace obleku a kybernetické paže, Zayn Malik v ní taky vypadá parádně! Zdroj: Getty/ John Shearer)

Creative black tie je pro vás dámy příležitost vytasit se s tou nejkrásnější róbou, kterou si umíte představit. Nesvazují vás barevné a střihové omezeni klasického black tie. Je jen pár věcí, o které bych vás požádala. Jednou z nich je dodržení délky šatů. Pokud nezvolíte klasickou večerní róbu až na zem, dodržte alespoň naši prosbu o délku šatů ke kolenům. Nejsme americké školství, abychom měřili, jak vysoko od země vám sukně končí, ale bylo by záhodno, aby šaty nekončily výše, než těsně nad koleny. Pokud chcete ukázat světu vaše sexy nožky, vždycky můžete zvolit dlouhé šaty s rozparkem. Chcete-li experimentovat víc, v creative black tie jsou povoleny i dlouhé overaly a nebo můžete vyvolat svoji vnitřní Marlene Dietrichovou a zkusit trumfnout pány v obleku. Garantuji, že krásná žena v dobře padnoucím obleku na sebe strhne snad více pozornosti, než ta nejkrásnější róba. Doplňků, které lze zvolit, je nespočet, od bižuterie přes rukavičky a štoly až po různe headdressy a turbany. Dobré je připomenout, že na ples dáma chodí vždy v punčocháčích, holé nohy jsou na takové společenské akci nepřípustné. Pokud boty, které volíte, jsou sandálky, zkuste punčocháče bez zesílené paty a špičky. Nemáte nápad v čem na ples vyrazit? Vřele doporučuji si projít fotografie večerních šatů z předchozích ročníků bálu Met Gala - velkolepého kostýmního galavečera v Metropolitním muzeu. Tato akce s bohatou tradicí je konaná pod dozorem slavné Anny Wintour, takže pokud se necháte inspirovat róbou některé z celebrit, nemůžete šlápnout vedle (eh snad krom Madonny v roce 2016, to byl slušný přešlap).


(Jednoduché rudé šaty můžete ozvláštnit zajímavým šperkem, jako Priyanka Chopra. Zdroj: Getty)


(Nevíte co s účesem? Nechte se inspirovat překrásným copem Jasmine Sanders. Zdroj: Getty/Jamie McCarthy)

Jak už jsem zmiňovala v pánské sekci, Cosples je akce především pro cosplayery, a proto bychom vás nechtěli odradit a svázat přehnanými pravidly. Prosíme zejména, abyste si ke svým cosplayům nebraly zbraně nebo prostorově výrazné propriety (různé magické hole, koule na noze, štíty a podobně). Dámy bych pak také ráda požádala, aby dodržovaly předepsanou délku šatů - tedy těsně ke kolenům, nebo delší. Dodržujte pravidla slušného chování a dbejte, aby váš kostým nikoho neohrožoval, a pokud je to možné, ani neničil zařízení místa konání plesu. Pokud se chcete natřít barvou, nezamažte ubrusy a židle, pokud váš cosplay obsahuje plášť nebo vlečku, udělejte je prosím sundávací nebo kratší, aby nedošlo k nehodám na tanečním parketu. Jinak jsou na váš vzhled kladena pramalá omezení! Výrazný make-up, paruky, latexové masky nebo nelidská podoba nejsou žádným problémem. Hodně slečen se ptalo na crossdress – i ten je samozřejmě na Cosplese výrazně povolen! Pokud chcete vyrazit na Cosples jako krásný princ a nebo krasobruslař, není s tím nejmenší problém. Pro mě za mě se klidně můžete obléct jako Chrysler building. Hodně dotazů letos přišlo i na délku rozparků u dlouhých šatů. Zde bohužel není univerzální pravidlo – musíte se spolehnout na svůj úsudek a dobrý vkus. Pokud zvažujete odvážnější šaty, myslete prosím na to, že jsme společenská akce a jako taková bychom rádi zachovali jistou společenskou úroveň vzhledu našich návštěvníků. Sexy rozparek nebo výstřih je zcela v pořádku, oboje naráz ale může být trochu moc. Pokud si nejste jistá, zkuste si představit, jak by váš outfit ohodnotila vaše babička. Pokud by její pomyslná reakce byla něco jako “Teda Mařenko, a kde máš spodek? Vždyť ti každej uvidí gaťky!” je asi vhodné outfit lehce pozměnit a nebo se zkusit zeptat na radu nás.


(Že nejde dodržet dress code a přijít jako vaše oblíbená postava? Podívejte se, jak překrásně a elegantně vypadá Zendaya v róbě inspirované Johankou z Arku! Zdroj: Getty)

Doufám, že vaše případné dotazy a obavy z dress codu jsou teď rozehnány a máte zcela jasnou představu, v čem na ples půjdete. Pokud máte i přes tento vyčerpávající výčet dotaz, neváhejte se obrátit na nás! Snaha dodržet náš dresscode se velmi cení. A pokud se vám nepodaří ho do puntíku splnit, nemusíte se ničeho bát – nechceme vám kazit zábavu a neumím si ani představit, jaká situace by musela nastat, abychom někomu zakázali na ples vstoupit kvůli tomu, co má na sobě. Budu se těšit na všechny vaše překrásné outfity a samozřejmě také na shledanou.

Vaše strážkyně cosplesového dress code

Etuta